Oppsummering av teateråret 2018
⭐ Spennende fremtid i møte ⭐
Med ny storregion Viken på trappene i 2020 går vi en spennende tid i møte. Vi ser fram til å bli regionteater i Viken og jobber aktivt med å tydeliggjøre den brede produksjonen vi har for barn og unge i møte med denne enorme regionen. Med eierne, Drammen kommune og Buskerud Fylkeskommune på laget skal vi jobbe knallhardt for fortsatt å ha base i Drammen og Buskerud også i fremtida!
– Her illustrert med et minne fra vandreforestillingen Stedsans Drammen 2011.
⭐ Storsatsing våren 2019 ⭐
«Sett bagen fra deg» har Urpremiere fredag 29. mars og er basert på Ole Paus og Jonas Fjelds musikalske univers. Vi gleder oss til å starte arbeidet sammen med de flinke folka som er med i forestillingen: Skuespillerne Iren Reppen, Anders Mordal, Sunniva DuMond Nordal, Fabian Christensen og Andreas Humlekjær. Musikerne Olga Konkova, Alexander Garborg Ågedal, Eivind Kløverød og Joseph Angyal.Dramatiker Axel HellsteniusRegissør Simen Formo Hay og scenograf Dagny Drage Kleiva.
⭐ Forestilling til alle 5-7 klassinger i Buskerud ⭐
Første uken i desember startet prøvene på forestillingen «Nå er du Gud igjen» av Andreas Duus. En gutt og en jente ender opp på gangen på skolen. Fra to vidt forskjellige miljøer og med helt ulik bakgrunn begynner en samtale om hvem man er, hvorfor man er det og om Gud har noe å gjøre med den saken i det hele tatt. «Nå er du Gud igjen» skal besøke 5-7 klassinger i regi av Den kulturelle skolesekken i Buskerud våren 2019. Vi gleder oss til denne reisen sammen med de flinke folkene som lager denne forestillingen! Regissør Victoria H. Meirik, oversetter Toril Solvang, skuespillerne Inga Ibsdotter Lilleaas og Tarjei Westby, scenograf Gjermund Andresen og våre egne teknikere Chris Roch og Runar Magnussen som står for lys- og lyddesign.
⭐ Møt Jørgen Moes vei nr. 13 ⭐
I desember startet prøvene på «Jørgen Moes vei nr. 13» Forestillingen er en fantasifull gjenfortelling av Tor Åge Bringsværd klassiske billedbok, illustrert av Thore Hansen, fra 1973. SkuespillerneEmilia Oldani og Vilde Johannessen forteller historien om det lille trehuset sin kamp mot gravmaskinene. Maskinene vil nemlig rive Jørgen Moes vei nr. 13 og gjøre han om til en parkeringsplass! Dramatisering og regi er ved Mats Eldøen og Gjermund Andresen står for scenografien. Forestillingen har premiere lørdag 19. januar kl 18:00 og skal ellers besøke 1-4 trinn i regi av DKS Buskerud.
⭐Teater for de minste barna⭐
Bragelørdagsteater er et fast innslag på huset gjennom hele året. Forestillingene som vises her er laget spesielt for de minste barna og er for mange det aller første møtet med teater.
Året startet med den magiske babyforestillingen «På havets bunn» av Det Stille Teateret, her fikk publikum være med på en ordløs reise under vann. I februar ble det et gjensyn med Geir Robsrud og forestillingen «Finagel Felespiller». Vi fikk riste på rockefoten når de tre trollene Peder Opstad, Iver Bjurgren og Ghopi Prabaharan fra Akershus Teater fortalte om Olle Bolle som skulle begynne i barnehagen. Vårsesongen ble avsluttet med forestillingen «Lekene slår tilbake» hvor skuespillerne fra Det Andre Teatret, Mats Eldøen, Ingvild Haugstad, Kristin Jess Rodin og Henrik Stoltz Vernegg improviserte frem historier ut i fra barnas leker. Høstsesongen startet med vår egen forestilling «Langt, langt borte» hvor skuespiller Kristine Hauglandog musiker Joseph Angyal tok med barna på en reise inn i dype skoger til selveste Nøkken og andre magiske vesener. I oktober samarbeidet vi med Figur i Fossekleiva fikk besøk av den interaktive babyforestillingen MINI av Teater Nova. Det ble tjuvstart på julesteminga når Per Magnus Barlaug og Morten Anda Berg fortalte historien om «Bygda som glemte det var jul» i starten av november. Sesongen ble avsluttet, tradisjon tro med åpent julehus der vi i år spilte vår helt nye forestilling «Den beste julegaven», Brillebjørn var på besøk og Hovedøen Social Club bød på dansbare julerytmer.
⭐ Forestilling på tvers av generasjoner ⭐
I slutten av november hadde vi koreograf Maja Roel og dramatiker Toril Solvang på huset. Duoen sto bak forestillingen «Vi var her» der 5 generasjoner var sammen på scenen.
Ekstra stas var det at hver forestilling ble avsluttet med kake til publikum akkompagnert av kule dansebeats fra DJ Kari Onstad. Takk til alle de fine folkene som medvirket i forestillingen. Kari Winge Onstad, Karstein Solli, Sigrid Marie Kittelsaa Vesaas, Jasper Siverts, Silvia Sørbye, Mari Hesjedal, Jørgen Sissyfus Skjulstad, Evelina Dembacke og Ingeborg Husbyn Aarsand
Les Scenekunst.no sin kritikk av forestillingen her…
⭐ Brage + Bizzy = Sant ⭐
I år markerer vi starten på samarbeidet med eventappen Bizzy. Appen gir ungdom mellom 13 og 21 gode tilbud på kulturopplevelser i hele Buskerud. Bizzy drives av elever ved medielinja på Åssiden VGS og det har vært ekstra gøy å samarbeide med denne driftige og dyktige gjengen gjennom høsten! I forbindelse med generalprøven på «NATIVES» utfordret vi Bizzygjengen til å lage et eget ungdomsarrangement. Resultatet ble en hyggelig kveld med forestilling, mingling med skuespillerne, snakcs, quiz og god stemning. Vi gleder oss til å fortsette samarbeidet i 2019 og ser frem til å lage flere kule arrangementer sammen med dere!
«NATIVES» har forøvrig vist seg å gå rett hjem hos sitt unge publikum, sjekk ut anmeldelsen fra teaterungdom.no her…
⭐ Unge teaterspirer ⭐
I fylket vårt finnes det to muligheter hvor unge teaterspirer kan velge drama valgfag på videregående, Gol vidaregåande skule og St. Hallvard Videregående Skole. Da Brageteatret besøkte Gol med forestillingen LIFEGAME sto både forestilling og improkurs med teatersjefen på tapetet for dramaelevene der. Vi takker for en hyggelig ettermiddag, vi følte oss umiddelbart velkommen og dere er en super gjeng med et varmt fellesskap.
⭐ Viktige medspillere ⭐
Som regionteater for Buskerud er en stor del av vårt oppdrag å levere profesjonelle scenekunstopplevelser til befolkningen. I år har vi turnert fylket med «Det er her vi kommer fra» , barnehageforestillingen «Langt, langt borte» og LIFEGAME. For å bringe disse forestillingene og opplevelsene ut må vi ha gode samarbeidspartnere med oss på laget. Dere bidrar med visningsarenaer, spredning av det glade budskap, kunnskap om lokale forhold, vaffelsteking og kaffekoking. Takk til alle våre fantastiske Bragevenner der ute i hele Buskerud. Nedre Eiker – Kultur og fritid, Hurum kommune, Sangkoret Huðrimar, Sekkefabrikken Kulturhus, Drammensbiblioteket, Nedre Eiker bibliotek, Øvre Eiker bibliotek, Kongsberg Musikkteater, Flesberg kommune, Rollag kommune, Møteplassen Snekkerbua, Rødberg Bibliotek, Kultur og Oppvekst i Hol, Ål kulturhus, Kulturavdelinga – Gol kommune, Hemsedal kommune, Hemsedal Kultursal, Nes kommune i Hallingdal, Dei Sceneleuge, Flå Vekst, Krødsherad kommune, Revygruppa Kryllingkrutt, Modum Kulturhus, Modum bibliotek, Sigdal kommune, Lauvlia Theodor Kittelsens kunstnerhjem, Ringerike Kultursenter, Ringerike bibliotek, Hole kommune, Sundvolden Hotel og Lier Kulturscene 🙂 Bildet viser byggingen av ny Landsdelsscenen for dans på Ål kulturhus, vi gleder oss til å se det ferdige resultatet høsten 2019!
⭐ Høstens store reise ⭐
I oktober og november laget vi teater av livene til lokale gjester i hele Buskerud. LIFEGAME var et samarbeid med Det Andre Teatret i Oslo som huser noen av landets beste improvisatører. Forestillingen brakte latter, tårer og stående applaus fra by til bygd og gav oss mange nye venner på veien. En stor takk til alle de modige gjestene som delte så åpent fra sine egne liv, dere er fantastiske! Terje Aass, Jan Erik Pedersen, Rolf Mulen Karlsen, Siri Berrefjord, Kari Prestegårdshus, Per Arne Dahl, Tore Haraldset, Wollebæk Dag, Camilla Cecilie Underland, Randi Sjåstad, Jørund Li, Kjell Sævre, Liv Hukkelberg, Kristin Moen Saxegaard, Ulla Nævestad, Espen Rud, Ola Grøvdal, Gunhild Torsrud, Ronnie Mag Larsen, Laila Strand, Dagfinn Kolberg og Unni Helland. I tillegg en stor applaus til skuespillerne, dere er rå! Kristin Jess Rodin, Veslemøy Mørkrid, Marte Mørland, Camilla Frey, Cathrine Frost Andersen, Olli Wermskog, Stian Gulli, Mats Eldøen, Nils Petter Mørland, Henrik Stoltz Vernegg og Håvard Gressum Antonsen
⭐ Fredrik Høyer sørger for fredagspåfyll ⭐
5. oktober gikk den første av totalt fire kvelder med Høyers Mix av stabelen. Høyers Mix har vært et prøveprosjekt denne høsten hvor Fredrik Høyer har satt sammen et variert program med kulturelle go’biter. En stor takk til alle de fantastiske folkene som bidro med magiske fredagsopplevelser denne høsten. Frederik Svindland, Gine Cornelia Pedersen, Mats Eldøen, Ingvild Haugstad, Henrik Stoltz Vernegg, Bendik Baksaas, Kristoffer Eikrem, Per Skranglebein, Joar Renolen, Hans Norman Røine, Cathrine Knudsen, Nasir Salam, elever fra Drammen kulturskole, Kyrre Andreassen, Andrea Vik, Gustav Jørgensen, Kjetil Jerve, folka fra Lyd & Rom, Odin Eiriksson, Petter Wulfsberg Moen, Daniel Kvammen, Sandra Kolstad, Vigdis Hjorth og selveste Fredrik Høyer!
⭐ En god nabo ⭐
Drammensbiblioteket er vår gode venn og samarbeidspartner, og vi er heldige som har en så fin nabo. Dette året resulterte samarbeidet i tre arrangementer: forfattersamtale i januar med Levi Henriksen i forbindelse med forestillingen «Det er her vi kommer fra» og utgivelsen av Henriksens roman, «Her hos de levende». Vi bød på en sniktitt på forestillingen «Teaterkomiteen» for barna i februar, og i forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse 10. oktober ble det både en smakebit på forestillingen Natives og Podcastinnspilling med «Ungdomsforeldere». Vi takker Biblioteket for det gode samarbeidet og gleder oss til fortsettelsen i det nye året!
⭐ Monologen Manwatching ⭐
Teaterhøsten startet med celebert besøk av to tøffe mannfolk! Selveste Tore Sagen og Vidar Magnussen gjestet oss i september, og fremførte hver sin utgave av monologen Manwatching. Helt frivillig tok gutta turen til Drammen for å lese en tekst de aldri hadde sett før. Teksten, som er skrevet av en anonym britisk kvinnelig forfatter, handlet om kvinners seksuelle fantasier og syn på menn. Fremførelsen brakte frem både latter og røde kinn hos publikum. Vi sender en stor takk og en varm klem til Vidar og Tore!
⭐ Digitale Natives ⭐
27. august startet vi prøver på høstens andre ungdomsforestilling, Natvies av Glenn Waldron. Eline Grødal, Lars Halvor Andreassen og Armin Hokmi spiller tre svært forskjellige ungdommer med hver sin historie. NATIVES handler om å vokse opp som innfødte i en digital verden, om å ikke lenger være barn og om hva som skjer når livet kræsjer sånn ordentlig. Forestillingen har besøkt ungdomsskoler denne høsten i regi av Den kulturelle skolesekken i Buskerud. Selveste teatersjefen hadde regi på forestillingen. Manuset er oversatt av Kristofer Grønskag, det kule videodesignet er laget av Oscar Udbye og fantastiske Hanne Hukkelberg har komponert musikken. – Sjekk ut anmeldelsen fra Ungestemmer.no, som så forestillingen på teaterfestivalen Showbox her..
⭐ Samarbeid med NIE Teater ⭐
I august kom den flotte gjengen fra New International Encounter (NIE) på plass her på huset. NIE Teater er spesialister på å lage forestillinger for barn og unge, og har en unik evne til å dramatisere vanskelige temaer på en måte som både engasjerer, berører og skaper rom for dialog. Resultatet av samarbeidet ble forestillingen Brødre & Søstre. Forestillingen handler om psykisk sykdom i nære relasjoner, og er laget med utgangspunkt i dokumentarisk materiale. Brødre & Søstre har begeistret ungdomsskoleelever i Buskerud denne høsten. Vi takker NIE Teater og alle de medvirkende for det fine samarbeidet; Kjell Moberg, Iva Moberg, Ingeborg Larsen, Moa Meinich, Viggo Venn, Helder Deploige, Katja Ebbel, Norunn Standal, Uta Guildhus. Vel blåst med en strålende Buskerud-turne, og velkommen tilbake neste høst!
⭐ Festivalsommer ⭐
En favoritt-sommeraktivitet er å reise på festival, og Kongsberg Jazzfestival er et av de store festivalhøydepunktene i Buskerud. Vi tok med oss 2 forestillinger til årets Barnivalprogram, «Langt, langt borte» begeistret de minste barna, mens de litt eldre barna fikk være med å bestemme historien når «Teaterkomiteen» inntok teaterteltet. Teatersjefen, Nils Petter Mørland hadde regi på samarbeidet mellom Fredrik Høyer og Valkyrien. Konserten ble omtalt som «Årets dronelanding» i Laagendalsposten, og var desidert et av festivalens høydepunkter denne sommeren. Vi anbefaler alle å sjekke ut go’bitene som er lagt ut på programmet for 2019! – Vi gleder oss allerede 🙂
⭐ Norges største teaterfestival ⭐
I juni gikk festivalen Heddadagene av stabelen. Dette er landets største scenekunstfestival, og teatre fra nord til sør kommer til Oslo for å spille forestillingen sine. Vi er stolte over å være en del av festivalen, og vårt bidrag i år, forestillingen «Det er her vi kommer fra», ble vist på Oslo Nyes bi-scene Centralteatret. Heddadagene er en ypperlig anledning for publikum til å få med seg alt det spennende som produseres andre steder enn i hovedstaden! For oss betyr festivalen muligheter for å bli sett av bransjen og et større publikum, påfyll av ny inspirasjon og å feire scenekunsten med gamle og nye kolleger. Festivalen avsluttes med utdeling av Heddaprisen, landets mest prestisjetunge teaterpris.
I 2019 går startskuddet for Heddadagene 11. juni, og vi oppfordrer alle våre venner i Buskerud til å bli med oss på sommerfestival i hovedstaden!
⭐ En nyedelig sommerdag på Lauvlia ⭐
Vi knytter nye bekjentskaper i Sigdal kommune når teaterforestillingen «Langt, langt borte» har urpremiere på Lauvlia Theodor Kittelsens kunstnerhjem. Forestillingen, som er en eventyrlig og musikalsk fortelling for barn, er basert på Kittelsens magiske univers. Det var derfor helt magisk å spille den utendørs, i strålende vær, i de samme omgivelsene som inspirerte den folkekjære kunstneren. «Langt, langt borte» har også besøkt barnehager rundt omkring i Buskerud, vært på Kongsberg Jazzfestival, Peer Gynt Stemnet på Gåla og besøkt Nasjonalmuseet. I 2019 kan forestillingen oppleves som Bragelørdag her på huset i april.
⭐ Brageteatret fyller 18 år ⭐
Vi fylte 18 år i 2018 og 2. mai inviterte vi til bursdagsfest. Siden etableringen i år 2000 har vi vokst både i høyden og bredden, og derfor var det på tide å dresse seg opp til en ny fase i livet. Vi benyttet anledningen til å ikle oss ny drakt, med ny profil laget av designbyrået ANTI. Vi må si at vi ble svært fornøyd med det freshe, nye utseendet vårt! HURRA! Bursdagen ble feiret med venner, samarbeidspartnere og eiere, og selveste Jonas Fjeld kom og spilte for oss.
⭐ Ny samarbeidspartner ⭐
Som regionteater for Buskerud er vi avhengig av å finne lokale arrangører og arenaer hvor forestillingen våre kan vises ute i kommunene. 2018 markerer starten for samarbeidet med dette flotte hotellet i hjertet av Hole kommunme.
Hotellet har både små og store saler og har vært vertskap for forestillingene «Det er her vi kommer fra», «Teaterkomiteen» og «LIFEGAME». Sundvolden Hotel er blant annet kjent for sin fantastiske mat, og vi kan varmt anbefale å sjekke ut hotellets ulike tilbud gjennom året.
Takk for innsatsen i år, vi gleder oss til veien videre!
⭐ Forestillinger i Den kulturelle skolesekken ⭐
2 fantastiske forestillinger har begeistret barneskolebarna i Buskerud denne våren. «Teaterkomiteen», er en improvisert forestilling hvor barna er er med på å
bestemme hva som skal skje. Alle 1 -4 klassinger i hele fylket skal se denne forestillingen, så de som ikke fikk besøk i år, kan glede seg til besøk i 2019!
«Satellitter på himmelen», var en både trist, morsom og eventyrlysten fortelling om å ikke passe helt inn. Forestillingen ble vist for 5 – 7 trinn og besøkte også Teaterlødag UNG på Sentralen i Oslo.
Tusen takk til alle de flotte folkene som var med å lage disse to eventyrlige forestillingene! Nils Petter Mørland, Monica Valsø Nestvold, Cathrine Schermann, Toto Kruse, Kristine Grændsen, Mari O. Thingelstad, Erlend Mangset Krog, Ingvild Haugstad, Stian Gulli, Mats Holm Ernstsen, Hilde Brinchmann, Kristofer Blindheim Grønskag, Ingrid Tønder, Kristin Ryg Helgebostad, Anton Andersson, Ellen Andreassen,
Martha Kjørven, Espen Mauno, og Henrik Hoff Vaagen
⭐ Forestilling basert på Levi Henriksens litteratur ⭐
Forestillingen «Det er her vi kommer fra», basert på Levi Henriksens noveller hadde Urpremiere 12 januar.
Levi Henriksen skriver levende og nært om menneskeskjebner, og hans historier kan anbefales som julelektyre. «Det er her vi kommer fra» begeistret publikum i 14 av Buskeruds kommuner, samt som gjestespill hos Riksteatret og Teater Innlandet, men ekstra stas var det å besøke Levis hjemby Kongsvinger. Takk til Levi og til alle de medvirkende <3 Kim Sørensen, Thomas Marco Blatt, Reidar Sørensen, Johannes Winther Farstad, Kristian Winther, Ulla Broch, Dagrun Anholt, Maria Pontén, Joseph Angyal, Gjermund Andresen, Martin Myrvold, Fredrik S. Baden, Maria Zahl og Pia Gullichsen
⭐ Ny teatersjef ⭐
2018 er snart forbi og dette har vært Nils Petter Mørlands første år som teatersjef ved Brageteatret. Nils Petter er ansatt i en åremålsstilling på 5 år og han er allerede godt i gang med å begeistre vårt publikum med sine valg av teatergo’biter. Vel blåst med det første året, Nils Petter, og lykke til med de 4 neste!