Det var en gang et hus som het Jørgen Moes vei nr. 13

Det er duket for en sjelden dramatisering av Tor Åge Bringsværd når Brageteatret melder midlertidig flytting til Jørgen Moes vei nr. 13! Den klassiske barneboka om det lille, rare trehuset i kamp mot bulldosere og byggesaksbehandlere brettes fra januar til april ut på teaterscenen for aller første gang. Urpremieren er på Union Scene lørdag 19. januar, før stykket reiser på turné til 1.-4. klassinger i hele Buskerud.

Det var en gang et hus som het Jørgen Moes vei nr. 13. Det hadde høye vinduer, to balkonger – og en værhane av messing. I huset bodde det lykkelige mennesker som var glade i huset sitt. En dag skjedde det noe grusomt. Lastebiler, heisekraner og bulldosere dukker opp ut av ingenting og reiv ned bestevennene hans. Sammen med den lille fuglen Høbert; en venn i nøden, sto han alene igjen mot overmakta og den ganske sikre døden.

Illustrasjon Thore Hansen

Stadig opplever mange barn sitt første, viktige møte med litteratur i Tor Åge Bringsværds oppslukende, triste og uforutsigbare fortelling – som ble uforglemmelig illustrert av Thore Hansen og hans besjelinger av bygninger, natur og anleggsmaskiner.

Det er vanskelig å tro at «Jørgen Moes vei nr. 13» ble utgitt allerede i 1973, og nå preger sin tredje generasjon lesere.

«Tor Åge Bringsværd fyller 80 i 2019, og det var på høy tid at en barnebok som så mange unge og gamle barn har et nært forhold til endelig blir dramatisert», forteller teatersjef Nils Petter Mørland.

Foto Johanna Siring

Bringsværd debuterte i 1967 med novellesamlingen «Rundt solen i ring» og har helt fram til nå skrevet romaner, essay, fagbøker og skuespill innen ulike sjangre på løpende bånd. Han har blitt hyllet og prisbelønt på løpende bånd gjennom en innholdsrik karriere, og har i seinere år blant annet vunnet Brages hederspris i 2009 og Norsk Kulturråds ærespris i 2010. Samarbeidene med Jon Bing innen science fiction-sjangeren og med Anne G. Holt om den etter hvert så folkekjære Karsten og Petra-serien er kanskje hans aller mest kommersielt kjente titler – men for mange unge og gamle barn så er det likevel Bringsværds ord og Hansens fantastiske tegninger om det lille huset Jørgen Moes vei nr. 13, samt Ruffen og Det blå folket, som sitter sterkest igjen.

«Vi ønsket å ta fortellingen inn i 2018 og utforske om historien fortsatt er relevant. Er det enda vanskeligere for et rart, vindskeivt og umoderne hus – eller menneske – å henge med i den rivende utviklingen i dag som det var i 1973? Finnes det rom for å puste for den som ikke ønsker å passe inn i en stadig trangere og mer forventningspreget A4-hverdag?» spør de seg på Brageteatret.

Og – ender Jørgen Moes vei nr. 13 opp som en haug med planker – eller har han en plan som kan lure plageåndene?

Illustrasjonsfoto Jørgen Moes vei nr 13.

Emilia Oldani og Vilde Johannesen er å se i hovedrollene. Drama og regi er ved Mats Eldøen (kjent fra Det Andre Teatret), og Gjermund Andresen har scenografi. Forestillingen skal vises for 1.-4. trinn i Buskerud i januar-april i regi av Den kulturelle skolesekken. Kommunene som får besøk er Drammen, Kongsberg, Modum, Lier, Øvre Eiker, Nes, Ål, Hemsedal, Hol og Gol.

Klikk her for å se turnéplan
Klikk her for å lese mer om Den kulturelle skolesekken

Forestillingfoto: Dag Jenssen
Bannerfoto: Brageteatret 

Nyhetsbrev

Få informasjon om forestillinger, nyheter og andre spennende ting som skjer på Brageteatret.