Logo DKS

Stemningsrapport fra Kulturtreffet

I løpet av skoleåret 2017/2018 skal det sendes ut over 50 turneer til fylkets 143 skoler. Tilbudet i DKS skal gi barn og ungdom et bredt innblikk i ulike former for kunstuttrykk. Tilbudene er delt inn i musikk, scenekunst, litteratur, kunst og film.

På tirsdag var det kick off for en ny DKS-sesong, på Union Scene i Drammen. Her møtes kulturkontakter fra fylkets kommuner og skoler for å få en smakebit på alle de ulike opplevelsene som skal vises for skolebarna i løpet av inneværende skoleår.

Dette er en viktig møteplass der representanter fra både skolene og kommunene kan komme med spørsmål og tilbakemeldinger til de som er ansvarlige for de ulike tilbudene.

Årets konferanse fokuserer på elevmedvirkning. Et godt eksempel på dette er at skolene oppfordres til å etablere egne «Kulturverter» blant elevene. Alle skoler får tilbud om å sende elever på kurs, der de får innblikk i det å være arrangør. Nyttig lærdom som kan komme til nytte i mange sammenhenger, og kursene er veldig populære. Kulturvertene er ansvarlige for å markedsføre opplevelsene til medelever på forhånd, de tar imot utøverne når de kommer til skolen, sørger for bevertning, klargjør gymsal eller visningsarena, og introduserer utøverne for publikum før opplevelsen starter. «Kulturverter» er et viktig prosjekt som er vinn-vinn for alle parter.

Kulturtreffet startet med en smakebit fra musikktilbudet. En tøff konsert med masse energi fikk oss alle til å våkne litt ekstra denne morgenen, og svinge litt fra side til side på stolene våre til de funky rytmene fra bandet Rohey. Konserten er produsert spesielt for ungdomstrinnet her i Buskerud og skal besøke alle ungdomskolene.

Et besøk av UNICEF som er årets tv-aksjonsmottaker fortalte skolene om hvor de kan finne filmer og informasjon som forteller om UNICEF sitt arbeid med å skire utdanning for barn i vanskeligstilte land. Tv-aksjonen og DKS har utarbeidet et undervisningsopplegg som kan benyttes i skolehverdagen. http://www.kulturtanken.no/tankebloggen/2017/4/27/lring-i-krig

Etter innslaget fra UNICEF ble forsamlingen delt i to grupper, til parallelle sesjoner.
På Drammensbiblioteket presenterte hele fylkets yndingsbiliotekar Stig Elvis Furset, årets litteraturtilbud, i tillegg til at han hadde bokprat med en av tilbudets forfattere, Tor Arve Røssland. Røsland skal ut til 6. trinn og har skrevet en spøkelsesroman fra andre verdenskrig kalt «Glimt fra fortida». Han kunne selv røpe at det skumleste han selv vet er små jentespøkelser, så det har han selvfølgelig skrevet inn i historien…

På Buskerud Kunstsentret presenterte produsent Andor Roksvog to av tilbudene innen visuell kunst. I utstillingen «IRL» møter elevene skulptur, maleriinstallasjon, digitalt trykk og tekstil. Utstillingen undersøker hvordan samtidskunstnere bruker symboler fra populærkulturen til å fortelle oss noe om vår egen tid; begjær, trender, utfordringer og tendenser.
En annen utstilling er storsatsingen «Piksel – et mobilt pop up-galleri». Dette er et samarbeid mellom DKS for ungdomsskolen og videregående, og vil i høyeste grad være avhengig av elevmedvirkning, da 9. trinn skal montere et kjempebilde på 10×10 meter i skolegården!

Etter lunsj gav filmskaper Elin Grimstad deltakerne en innføring i hvordan hun har laget animasjonsfilmen «Evige Jaktmarker». Teknikken hun har brukt bygger på en svært gammel metode, der alle figurer er laget av papir. Et slikt arbeid er imponerende, tidkrevende og møysommelig, og en liten film på 20 minutter kan ta to år å lage. Etter innføringen fikk vi se filmen, som sammen med et verksted er en del av tilbudet til 1-4. klasse

Utstilling evige jaktmarker

Temaet elevmedvirkning kom opp igjen i paneldebatten og debattantene konkluderte med at elevene setter pris på å få snakke om opplevelsen i etterkant og få snakke med de som har vært på besøk. De synes også det er fint å få prøve ut ulike tekniker, eksempelvis å lage sin egen film.  For å unngå at tilbudene blir kjedelige var tipset fra ungdomsgutta i panelet: «spice it up»

Brageteatret fikk æren av å avslutte konferansens program og vår nye teatersjef  Nils Petter introduserte de ulike forestillingene som kommer; Satellitter på himmelen, Om båre Lyseblå kunne bli superhelt, Ønskedrøm og Teaterkomiteen.  Helt til slutt fikk alle deltakerne se Make Me Dance som skal besøke alle ungdomsskolene denne høsten. Dermed ble dagen avsluttet på samme måte som den startet, med masse energi! Og svingningen fra side til side på en stol ble byttet ut med noen ordentlige dansemoovs 😊

Foto Make me dance

Nyhetsbrev

Få informasjon om forestillinger, nyheter og andre spennende ting som skjer på Brageteatret.