Foto Levi Henriksen

Levi Henriksens kritikerroste noveller blir satt i scene av Brageteatret

De fleste av Henriksens noveller foregår i det samme lokalmiljøet, i og rundt den fiktive bygda Skogli. I teaterforestillingen «Det er her vi kommer fra» er noen av disse fortellingene og karakterene knyttet sammen til en helhet. Vi befinner oss fortsatt på bygda, gjenkjennelig som et lite lokalsamfunn, men også som et universelt sted. Konfliktene og følelsene som oppstår her kan i bunn og grunn oppstå overalt hvor det bor mennesker.
Bygda i sjelen
Henriksens forfatterskap er preget av at han kombinerer maskulinitet og sårbarhet, urbanitet og følelsen av å befinne seg i alle tings utkant. Dramatiker Thomas Marco Blatt som har bearbeidet Henriksens tekster for scenen, sier følgende om forestillingens univers:
«Folk flest er på et eller annet vis berørt av stedet de kommer fra, det vekker minner og det vekker følelser. Også karakterene i «Det er her vi kommer fra» er preget av stedet de kommer fra, og det de går igjennom har forhåpentligvis noe troverdig, ekte og allment over seg. Noen av karakterene føler seg lurt. Noen føler seg annerledes eller utenfor. Noen får drømmene sine knust. Noen mister en de elsker. Noen søker etter fellesskap, kjærlighet. Samtidig handler dette stykket om alt det skjøre som foregår i et menneskes fantasi. Jeg tror historiene som veves sammen i denne forestillingen er like aktuelle som lokalsamfunnene vi til enhver tid er en del av.»

illustrasjon bøkene

Forestillingen tar utgangspunkt i noveller hentet fra «Feber», «Ned ned ned» og «Alt det som lå meg på hjertet». 

Gyldendal om Levi Henriksen:
Levi Henriksen – fortelleren fra Kongsvinger
Levi Henriksen debuterte som skjønnlitterær forfatter i 2002 med novellesamlingen Feber, og fulgte opp året etter med en ny samling fortellinger, Ned, Ned, Ned. Det store gjennombruddet kom i 2004 med romanen Snø vil falle over snø som har falt, som ble tildelt Bokhandlerprisen og valgt som hovedbok i Bokklubben Nye Bøker. Han musiker, ikke minst er han kjent som låtskriver og tekstforfatter. Bandet Levi Henriksen & Babylon Badlands har gitt ut to album. Det nyeste albumet «Verden av i går» kom i oktober 2017.

Henriksens forfatterskap er preget av at han kombinerer maskulinitet og sårbarhet, urbanitet og følelsen av å befinne seg i alle tings utkant. Levi Henriksen er født i Kongsvinger i 1964.

Bent Hammer ( filmregissør, forfatter og produsent) om Levi:
Jeg innså tidlig at Levis forfatterskap ikke handler om De som faller utenfor, men Vi som faller utenfor. Eller er det Vi som liker å tro at vi faller innenfor?

Jeg kjenner iallefall et slektskap med hans beskrivelser av det skjøre livet gjennom en form for poetiske humor som får oss til å slippe garden såpass langt ned at gjenkjennelsen treffer oss som et vennlig og melankolsk slag fra et stort hjerte.

Bent Hammer har regissert filmen «Hjem til jul» som er basert på Levi Henriksens noveller. Levi selv har en mindre rolle som securitasvakt i filmen.
Foto hjem til jul

Kilder: levihenriksen.no // gyldendal.no 
Foto: Rolf M. Aagaard

Nyhetsbrev

Få informasjon om forestillinger, nyheter og andre spennende ting som skjer på Brageteatret.