Foto av bokbad Høyers Mix

HØYERS MIX – en Mystery Box

Høyers mix er et konsept utviklet av Fredrik Høyer i samarbeid med Brageteatret. Over fire unike kvelder i høst vil Fredrik utforske ulike temaer ved hjelp fra kulturaktører han mener representerer hvert tema på en god måte: «Hva skjer nå?» (4.10), «Fremtiden! (19.10), «Husker du Drammens is?» (16.11) og «*Kultur*» (30.11). Temaene utforskes i en talkshowramme med Fredrik som vert. Temaene belyses gjennom musikk, teater, litteratur og samtaler.

Fredrik Høyer har i en årrekke skrevet og fremført tekster som henter inspirasjon fra fødebyen Drammen. Han har turnert med flere teaterstykker, skrevet låttekster, slampoesi og romaner for både voksne og barn, og blitt en ettertraktet artist og skribent innen norsk kulturliv. På veien har han blitt kjent med en rekke andre dyktige kunstnere, som han inviterer til Brageteatret i Drammen denne høsten.

Folk og relasjoner i sentrum

«Velkommen til Høyers mix. I løpet av denne kvelden håper jeg dere vi møte en blanding av høyt og lavt, ungt og gammelt – noe koselig og inspirerende med høy kvalitet», innledet Drammens nye talkshowvert under den første mixen 5. oktober.

For at publikum skal få full uttelling for oppmøtet ønsker Fredrik at folk skal komme litt uforberedt på hva som venter – som om de skal tre inn i en mystery box.

Han ønsker at Høyers mix skal være en arena der man kan vise frem noe av det beste kulturen har å by på, i en hyggelig og avslappet atmosfære. Blant kafébord, godt drikke og god stemning blir publikumet trukket med i en levende prosess i møte med det som skjer på scenen.

Bilde fra Høyers Mix

Gjestene

Gjestene er talkshowets fundament.

Foto av Sandra Kolstad

Musiker Sandra Kolstad

«Jeg har lagt vekt på at det skal være kvalitet. Jeg har derfor gjort en grundig jobb med å plukke ut en sammensetning av forfattere, musikere og teaterfolk, både fra Drammen og resten av landet, som på en eller annen måte føles relevant og riktig for temaene vi skal leke med.» sier Fredrik.

Noen av aktørene som gjester mixen i løpet av høsten er blant andre Gine Cornelia Pedersen, forfatter og skuespiller, bl.a. kjent som Nenne i Unge Lovende.  Kyrre Andreassen, forfatter av den kritikerroste romanen For øvrig mener jeg at Karthago bør ødelegges, og popkometen Sandra Kolstad kommer også innom. Jazzmusikerne Bendik Baksaas, Kristoffer Eikrem og Kjetil Jerve skal musisere, og skuespillere fra Det andre teateret som har spesialisert seg på improvisasjon vil komme og demonstrere ulike teknikker. Drammensskuespiller Andrea Vik skal tolke tekster av Ingvild Schade, forfatter av Drammens rekordbok, og forfatteren av den prisbelønnede boken «Tante Ulrikkes vei» Zeshan Shakar, kommer for å snakke om debuten.

 

Åpningen av den første mystery boxen

Det første temaet «Hva skjer nå?» så nærmere på nettopp det – nå, nuet, samtiden og selve øyeblikket. I et forsøk på å fange dette var improvisasjon et stikkord for kvelden. Gjennom improvisasjon skaper man noe her og nå, man kan ikke planlegge, og må legge fra seg frykten for at noe ikke skal være godt nok.

Improvisasjon fra Mats og Ingvild

Skranglebein, rapperen fra Østfold, som har vært et forbilde for Fredrik siden han fra 12, improviserte frem låta  «Faen i helvetes jævla bete» etter stikkord fra publikum. Bendik Baksaas og Kristoffer Eikrem tok oss med inn i et dragsug av et musikalsk landskap akkompagnert av improvisert lysdesign. Forfatterne Gine Cornelia Pedersen og Frederik Svindland reflekterte rundt skriveprosess, virkelighet, inspirasjon, hinsidighet og tekst, i en dyp samtale om øyeblikkets kunst. Øyeblikkets kunst utløste definitivt høylytt latter fra publikum, da skuespillerne Mats Eldøen og Ingvild Haugstad fra Det andre teateret tok dem med på tur til improviserte steder, som inn i et maleri på et museum i Polen og på båttur for å ta tilbake en bukse fra en tjuv.

Hva er egentlig «nå»? Ifølge gjestene til Fredrik handler det om gå inn i øyeblikket og la noe lite vokse. Det handler om å bruke livets rytme, tørre å være, tørre å kjenne og å bruke det ubevisste.  «Nå» fordrer tilstedeværelse.

Høyers MIX nr 2 «Fremtiden!»

Kvelden startet med et lyd- og lysshow fremført av Joar Renolen. Dette var en blanding av ambient elektronika og fremtidsestetikk, som ønsket oss velkommen til det ytre rom, der tid- og vektløshet stimulerer til en meditativ tilstand, til en fremtid, langt av gårde, og samtidig så nære.

Bailey og Olav fra Drammen Kulturskole overtok, og dro publikum gjennom en demonstrasjon av kunstig intelligens, etterfulgt av Norsk-Syriske Nasir Salam, som gav oss innsikt i det ukjente ved å fremføre slampoesi på arabisk. Jo David Meyer Lysne representerte fremtiden ved å gjøre gamle ting på nye måter, nemlig spille gitar med skrutrekker og cellobue, noe som ifølge Fredrik er veldig rart, og veldig vakkert. Fredrik og forfatter Cathrine Knudsen filosoferte over fremtiden fra ulike vinklinger, som f.eks Kommer fremtida for fort? Er vi mer i fremtida enn vi selv tror? Har fremtiden allerede skjedd? Skuespiller Hans Norman Røine fra Elvekompaniet fremførte en tekst om Steve Jobs, som avstedkom spørsmål som «Er teknologien vår nye religion?». Kveldens Mix ble avsluttet av Fredrik Høyer selv, med en fremtidsslam.

Tilstedeværelse i livets rytme

Å være til stede er en enkelt sak på Høyers mix. Programmet er variert og interessant, samtidig som det er lettfattelig og dypt på samme tid. Fredrik Høyer spiller på et vidt register, noe som gjør at opplevelsen kan treffe mange ulike mennesker i ulike aldre. Hver HØYERS MIX starter kl 19:00, varer i 1 time.

Bilde av skuespiller Andrea Vik

Skuespiller Andrea Vik

Så om du enten liker kultur, litteratur, samtaler, teater eller musikk vil du finne noe som passer for deg på Høyers mix. Med en åpen, nysgjerrig innstilling vil fredagskvelden med Fredrik kunne by på personlig utvikling og glede. Møt opp og la deg forføre. Bruk en time på å gjøre noe fullstendig annerledes enn du har gjort tidligere. Og etterpå er kvelden fremdeles ung…

Tredje time med HØYERS MIX er fredag 16. november, og gjestene denne fredagen er bla. skuespilleren Andrea Vik, forfatter Kyrre Andreassen og Kjetil Jerves tolkning av den glemte, men ufattelig fine «Drammenssangen»!

Årets siste HØYERS MIX er fredag 30. november.

Velkommen!

Nyhetsbrev

Få informasjon om forestillinger, nyheter og andre spennende ting som skjer på Brageteatret.