Foto Historie om ekteskap

«Historie om et ekteskap» av Geir Gulliksen – Høstens forestilling for voksne

Selv hadde jeg ikke hørt om verken forfatteren eller boken, da det ble kjent på huset her at det er nettopp denne tittelen vi skal ta til scenen denne høsten. Som en ivrig researcher var ikke Google langt unna for å søke opp både mann og bok, samt en tur til bokhandleren for å kjøpe inn selve romanen.

Ved de første søkene finner jeg straks ut at romanen har høstet gode kritikker, blitt nominert til flere priser og har skapt debatt på flere områder. Og en litt mer artig fakta er at boken er svært populær i Sverige.

Geir Gulliksen er født i 1963 her i Buskerud, nærmere bestemt Kongsberg, nå er han bosatt i Oslo. Han debuterte som forfatter i 1986 og har gitt ut alt fra dikt, til essays, barnebøker og romaner.
I 2014 mottok Geir Gulliksen Aschehougprisen for sitt samlede forfatterskap, og i juryens begrunnelse heter det: «Mange av hans verk kunne fremheves, men de tre seneste romanene stiller i en særklasse: «Tjuendedagen» (2009), «Forenkling» (2010) og «Bøyde knær» (2012) er ambisiøse og kraftfulle kjærlighetshistorier som med frekk eleganse skaper en ny standard for relevant samtidslitteratur.»
Høsten 2015 kom romanen «Historie om et ekteskap», og for den er Gulliksen nominert til Nordisk Råds Litteraturpris.

I Dagsavisen skrev Gerd Elin Stava Sandve: «Sterkt om kjærlighet, sex og svik … Historie om et ekteskap er, som alle Gulliksens bøker, skrevet med en enormt sterk språkfølelse som gjør romanen like vakker som den er interessant.»


I boken møter vi Timmy og Jon som lever et behagelig liv sammen, de har barn, et trygt, fint hjem og et godt sexliv. Sammen har de skapt en virkelighet av sine drømmer. Kanskje kan man si de har alt man ønsker seg?

Likevel forelsker hun seg i en annen, og han sitter alene igjen. Huset med livet deres stilner. Bordet de satt rundt. Familien. Hva skjedde egentlig? Hun kan ikke svare ham. Så han forestiller seg hva som skjedde. Med henne.

Jeg skal ikke røpe for mye, men anbefale og lese 😊 så lån på biblioteket eller kjøp i nærmeste bokhandel!

Når Brageteatret tar boken til scenen er det Anders T. Andersen som skal dramatisere og ha regi på forestillingen.
I rollene som Timmy og Jon møter vi Nationaltheatrets Petronella Barker og Jonas Sjöqvist, til daglig ansatt ved Folkteatern i Gøteborg. Det musikalske lydbildet tolkes av Tuva Syvertsen og videodesign/foto er ved Per Maning.

Alle disse skal vi bli bedre kjent med fremover!

Teaterstykket kan jo selvfølgelig sees uten å ha lest boken på forhånd. Personlig synes jeg det er veldig interessant å se hvordan man kan ta en tekst fra bok til scene, hvordan det blir i forhold til de bildene man selv har i hodet, så med andre ord gleder jeg meg stort!

Kilder:

https://www.aschehoug.no/nettbutikk/historie-om-et-ekteskap-aco.html
http://www.norden.org/no/nordisk-raad/nordisk-raads-priser/nordisk-raads-litteraturpris/presse/nominerte-2016/geir-gulliksen-historie-om-et-ekteskap
http://ungdommenskritikerpris.no/tekst/historie-om-et-ekteskap/
https://www.aschehoug.no/Forfattere/Vaare-forfattere/Geir_Gulliksen

Nyhetsbrev

Få informasjon om forestillinger, nyheter og andre spennende ting som skjer på Brageteatret.