Dette er en tidligere forestilling ved Brageteatret i arkivet for 2014

Over grensen

- en forestilling om hvordan fremmedfiendtlighet oppstår - best fra 10 år.

Medvirkende

 • Skuespillere:
  Line Heie Hallem
  Vibeke Oskal
  Martin Lotherington
  Kai Kenneth Hanson
 • Dansere:
  Kristina Søetorp
  Geir Hytten
 • Turneteknikere
  Thomas Evensen
  Stig Vikestrand
 • Regissør: Therese Willstedt
 • Lyddesign:
  Ditlev Brinth
  Mårten K. Axelsson
 • Regiassistent: Anders Borchgrevink

Hva er forskjellen på å tulle og på å erte?
Hva er forskjellen på å erte og på å mobbe?
Hva er et rykte?
Har du noen gang sagt noe om noen, uten å vite at det stemmer?
Hvem bestemmer over sannheten?
Hvorfor er det lettest å være enig med de som er sterkest eller flest?
Finnes det en grense for hva man kan si eller gjøre mot andre?

Hvor går DIN grense?

Brageteatret presenterer en ny forestilling om fremmedfrykt med utgangspunkt i utsendelsen av norske jøder under 2. verdenskrig.
Maja Lunde har skrevet barneboken OVER GRENSEN, som ser på Donauaksjonen ut i fra barneperspektivet. Et jødisk søskenpar står i fare for å blir sendt ut av Norge, og et etnisk norsk søskenpar blir ansvarlige for å håndtere deres skjebne. Brageteatret har engasjert en svensk-dansk teatertrio til å dramatisere boken, og samtidig forsøke å dra parallellen til fremmedfiendtlighet i dag.

Nå er det over 70 år siden det var krig i Norge, og for barn og ungdom i dag begynner dette nå å bli flere generasjoner siden. Dette likevel ikke så fjernt i det historiske perspektivet, og vi må stadig være oppmerksomme på ulike holdninger som finnes i samfunnet vårt. Under den tyske okkupasjonen av Norge stilte også en stor gruppe nordmenn seg støttende til nazistenes rasepolitikk. Dette menneskesynet er fortsatt høyst tilstede i Norge i dag. Hva bunner det i?

Brageteatret har brukt boka til Maja Lunde for å se på både det historiske og på hverdagen for de unge i dag. Om hvor lett man samler seg i klikker mot noen, finner opp en felles historie som alle til slutt tror på, selv om de vet at den ikke stemmer. Om hvor lett det er å ikke bry seg, og å snu seg vekk i stedet for å hjelpe de som står alene, ofte som en mekanisme for å beskytte seg selv. Om hvor trygt det er å være innenfor, og hvor lett det er å havne utenfor.

I OVER GRENSEN vil vi undersøke hvor grensen går.

Av Willstedt//Brinth//Axelsson i samarbeid med ensemblet.

Instruktør for OVER GRENSEN er Therese Willstedt. Therese var ferdig utdannet ved Statens Scenekunstskole i København i 2012, og ble i 2013 nominert til den prestisjetunge teaterprisen Årets Reumert i kategorien ”Beste instruktør”.  Med seg fra Danmark har hun lyddesigner Ditlev Brinth og lysdesigner Mårten Axelsson, som sammen med Willstedt danner trioen willstedt/brindt/axelsson. Trioen står også for scenografien på OVER GRENSEN.

Nyhetsbrev

Få informasjon om forestillinger, nyheter og andre spennende ting som skjer på Brageteatret.