Dette er en tidligere forestilling ved Brageteatret i arkivet for 2009

Når togene går forbi

”Jeg mener … alle vil jo ha noen. Det er ikke det. Det er helt normalt. Og av og til gjør vi ting… Helt syke greier… for å få noen.”

Anmeldelser

 • fra IdaLou Larsen
  «Med «Når togene går forbi» presenterer Brageteatret nok en god forestilling som, uten å moralisere, tar opp viktige, aktuelle og engasjerende spørsmål.»
 • fra Drammens Tidende
  Terningkast 5. «Brageteatret skal ha ros for å finne de sterke fortellingene. I likhet med høstens ungdoms forestilling, «Hun derre Jenny», er dette et stykke som tar opp store og vanskelige temaer, temaer som ingen kan stille seg likegyldige til.»
 • fra NRK P2 – Scenerom 27. januar 2009, 12:52:00
  -Seksuelle overgrep blant skoleungdom er temaet i forestillingen Når togene går forbi på Brageteateret i Drammen . «Vi er ikke snille mot hverandre» sier en av de unge publikumerne som så forestillingen.

Medvirkende

 • Skuespiller: Hedda Sandvig
 • Musikk: Joseph Angyal
 • Regi: Bjørn Sæter
 • Scenografi: Per Olav A. Ausdal

Av Malin Lindroth, oversatt av Line Grünfeld

Om handlingen:
Jonny og kompisene har bestemt seg for å fleipe med Sussie P. Hele skolen vet at det bare er fleip at en sånn som Jonny kunne tenke seg å være sammen med en sånn som henne. Men Sussie P fatter ingen ting, og en dag går fleipen altfor langt. Kjæresten til Jonny har sett alt, og nå har hun bestemt seg for å fortelle hva som virkelig skjedde.

Om temaet:
Seksuelt overgrep blant jevnaldrende ungdom er et stadig økende problem i vårt samfunn i dag. I forestillingen ”Når togene går forbi” utvikler en tilsynelatende hverdagslig og ufarlig situasjon seg til en kriminell handling. Forestillingen setter søkelys på gutters og jenters syn på makt, identitet og seksualitet. Stikkordene er kjærlighetsforhold, skyld og svik.

Om forestillingen:
Forestillingen spilles som monolog, og det er kjæresten til Jonny som forteller. Det er altså ikke offerets, eller overgripers historie, men vitnets. Hun har vært med å etablere fleipen i utgangspunktet. Da situasjonen ender med seksuelt overgrep, er hun vitne til ugjerningen. I rettssaken som følger, velger hun å stå sammen med Jonny og gjengen, og nekter for at overgrepet har skjedd. Hun sitter igjen med en hemmelighet det koster å leve med.
Hvordan kommer man seg ut av en slik situasjon? Og når er det for sent å fortelle sannheten?
På en stillferdig måte stiller forestillingen spørsmål om temaet samvittighet. Vi håper forestillingen vil inspirere til oppriktige og nyanserte diskusjoner i etterkant.

Faglig kompetanse og samarbeid:
Vi har i forbindelse med forestillingen innledet et samarbeid med Bris- Buskerud, kompetanse- og støttesenter mot incest og seksuelle overgrep. Sentret utarbeider i disse dager et undervisningsopplegg om temaet for skoler, helsepersonell m.m.
I følge NOVA (2007) har minst 10% av ungdom i alderen 17-19 år vært utsatt for minst ett ufrivillig samleie, og 22% av jentene har vært utsatt for seksuelle krenkelser. Bris ønsker å sette fokus på holdningsskapende arbeid og ny kunnskap til ungdom.

 • Når togene går forbi hadde Norgespremiere 21.01.09 på Brageteatret.

Nyhetsbrev

Få informasjon om forestillinger, nyheter og andre spennende ting som skjer på Brageteatret.